tiistai 12. syyskuuta 2017

Montessori-sänky inspiraatio

Disclaimerina alkuun, että tämä on vain minun näkemys ja kokemus asiasta. Joku nukuttaa lapset pinnasängyssä pienestä pitäen, osa luottaa perhepetiin. Mikä vain ratkaisu, mikä perheessä toimii, on hyvä ratkaisu! Haluan kuitenkin nostaa tämän lattiasängyn esille täällä, sillä Suomessa tämä ei ole vielä mikään kovin yleinen asia, eikä moni ole kuullutkaan Montessori-sängyistä! 😊

Elikkäs asiaan: me ollaan päätetty, että halutaan pikkuisellemme montessori tyyppinen lattiasänky. Ensinnäkin, meillähän pinnasänky on ollut lähes täysin käyttämättömänä. Syitä on monia. Ehkä suurin syy on se, että selkäni on jo muutenkin melko kovilla ja jo lähes 9 kilon lapsen nostaminen pinnasängyn kaiteen yli on tuskaa. Pinnasängyn laita on laskettuna, mutta nostaminen on silti todella haastavaa, olenhan keskivertoa lyhyempi. Nostamisessa on itse asiassa tullut kerran jopa pieni vaaratilanne, pienen nukuttua pinnasängyssä päikkärit ja minun yrittäessäni nostaa häntä. Horjahdin ja meinasin kaatua pienokainen sylissäni. Herra myös heräilee edelleen kiitettävästi syömään yölläkin. Kokeiltu on muutamia öitä omassa sängyssä nukuttamista, mutta yhtä usein herää ruokailemaan. Ja jos joudun nostamaan hänet syömään, hän herää kunnolla. Tekee vaipat, syö kauemmin ja häntä on vaikeampi nukuttaa uudelleen.

Tällä hetkellä nukumme molemmat yhteisellä patjalla lattialla. Järjestely on ollut aivan kingi. Pyörivä ja kääntyilevä lapsemme on korkeintaan kiepsahtanut patjan reunan yli patjan viereen asetetulle vilttikasalle, eikä ole edes herännyt. Hän ei herää kunnolla ruokailujen ajaksi, vaan imee tyytyväisenä yöpalaa puoliunessa. Itse voin (jos jaksan) nousta nukkumaan myös omalle sänägylle, kun hän jää siihen lattiapatjalle rauhassa koisimaan. Olemme saaneet nukkua ruhtinaallisia klo 20 alkavia yöunia aina aamuun jopa kello 9! Lyhyet yösyötot vain välissä. Montessori-sängyn olemme ajatelleet joko värkkäillä itse tai tilata joltakulta puutyötaitoiselta tuttavalta. Nyt nimittäin olemme vain nakanneet patjan tuohon lattialle, eikä se ole mikään kovin viehättävä näky, ja aamuisin on aina iso työ raivata huone asuttavaan kuntoon.
Kuva TÄÄLTÄ

Yhteiseltä patjalta häntä voisi nyt totuttaa omaan lattiasänkyyn, se olisi oiva ratkaisu. Yöllä voisin käpertyä hänen viereensä imettämään häntä nostamatta ja herättämättä. Sitten voisin hiippailla itse siitä omaan sänkyyn. Lattiasänky kuuluu itseasiassa yhteen kasvatustyyliin, Montessoripedagogiikkaan. Olen tästä Montessori-kasvatustyylistä jonkin verran lukenut, ja totta kai funtsinut itse, koittanut asettua lapsen asemaan. Tässä joitain hyötyjä, mitä lattiasänky omaa:

- Lapsen vapaus liikkua: Häntä ei "kahlita" pinnasänkyyn, josta lapsi tarvitsee aina aikuista auttamaan heidät pois. Lapsella on oma sänky, josta hän voi itse nousta, ja johon hän voi itse mennä. Montessori-sänky kunnioittaa lapsen luontaista tarvetta liikkua ja tutkia maailmaa. 

- Lapsen itsemääräämisoikeus ja tasa-arvoisuus: Mielestäni ei ole oikein aliarvioida lasten kyvykkyyttä ja viisautta. Moni luulee, että Montessori-sänky aiheuttaa sen, että lapsi vain juoksee itse pedistä pois. Joillain se voi toki toimia näinkin, mutta suurimmalla osalla lapsi haluaa itse mennä sänkyyn, kun on sen aika. Kun sänkyyn pääsee itse ryömimään, niin sinne on helppo mennä myös vapaaehtoisesti. Montessori-huoneessa kaikki pyritään tekemään niin, että lapsi ei tarvitse omassa huoneessaan aikuisen apua. Kuinka ärsyttävää sinusta olisi, että tarvitsisit aina apua mennessäsi sänkyyn? Silloin sänkyyn meno tuntuisi iltaisin niin lopulliselta, kun et kehtaisi enää uudestaan pyytää auttajaa. On helppoa, kun saat itse mennä sänkyyn, ja jos jotain on unohtunut, niin voit pikaisesti kipaista sen hoitamassa ja palata sänkyyn. Pinnasänky ja sinne aina avun pyytäminen voi saada lapsenkin tuntemaan itsensä avuttomaksi ja kykenemättömäksi. Montessorihuoneessa myös esimerkiksi kaapit ovat tarpeeksi matalia, että  lapsi pääsee itse niihin käsiksi.
 Kuva 1 TÄÄLTÄ // Kuva 2 TÄÄLTÄ
- Lapsi voi herätä itse: Lapsi voi aamuisin herätä ja nousta itse, hän ei tarvitse aikuista nostamaan häntä sängystä. Hän voi itse pukea ja aloittaa leikit.

- Aikuinen voi nukkua vieressä: Itse tykkään nukkua  pienemme vieressä, lukea tarinoita vieretysten ja antaa pienen nukahtaa siihen. Se on ihan parhautta! Pinnasängyssä se ei ole mahdollista, mutta lattiasängyssä on.

- Pinnasänky on kahlitseva: Tästä voi toki olla montaa mieltä, mutta pinnasänky on mielestäni melko kahlitseva kapine. Lapsi joutuu menemään nukkumaan, koska hänelle ei anneta muuta vaihtoehtoa, he eivät pääse itse pois, heidän tilansa liikkua on hyvin rajattu. Mielestäni on paljon parempi antaa lapselle mahdollisuus mennä itse, vapaaehtoisesti sänkyyn, omaan pikkusoppeen, jonne hän pääsee itse. Vapaaehtoisuuden kautta koko nukkumaanmenosta voi tulla positiivinen, kiva juttu, joka tehdään mielellään. Ei asia, jota paetaan ja vältellään!
Kuva  TÄÄLTÄ

- Lapsentahtisuus: Toki vanhemmat ovat vastuussa siitä, että lapselle kehittyy päivärytmi: ruokailujen ajankohdat, ulkoilu ja päivän touhut, iltakylvyt, yökkärin pukemiset yms. arjen rutiinit tuovat turvaa lapselle. Uskon kuitenkin myös sellaiseen afrikkalaiseen ajan kokemiseen, jossa asiat eivät tapahdu aina tietyllä kellon lyömällä, vaan fiiliksen mukaan. Ei syödä kello 12, vaan syödään silloin, kun tulee nälkä! Ei syödä lautasta tyhjäksi vain tavan vuoksi, vaan lopetetaan ruokailu, kun maha on täynnä. Ei mennä nukkumaan klo 21.30, vaan silloin, kun alkaa väsyttämään. Uskon todella etenkin lapsilla heidän sisäiseen kelloon, joka pitää huolta heidän ruokailuistaan, painon kehityksestään, nukkumisestaan ja liikkumisen tarpeesta. Uskon, että jos lapselle pienestä lähtien annetaan mahdollisuus mennä itse nukkumaan, niin hän oppii siihen, että nukkumaan mennään, kun väsyttää (ei silloin kun vanhemmat laittavat pinnasänkyyn, ja sanovat, että nyt on pakko nukkua). 
Kuva TÄÄLTÄ
- Lapsille mitoitettu: Olisi ikävä asua huoneessa, jossa en yltäisi mihinkään, ja jossa kaikki huonekalut ovat liian korkeita. Montessori-huoneessa kaikki pyritään tuomaan lapsen tasolle, myös sänky.

- Aikuisille enemmän unta: Jos lapsi herää yöllä, pinnasängyssä nukkuva lapsi alkaa huutamaan saadakseen apua. Sen sijaan Montessori sängyssä nukkuva saattaa nousta itse sängystään ja tutkia hetken ympäristöä ja nukahtaa sitten uudelleen.

- Oikeaan sänkyyn siirtyminen helpottuu: Kun lapsi siirretään pinnasängystä oikeaan sänkyyn, voi tunne vapaudesta olla niin uskomaton, että sängyssä pysyminen tuntuu lähes mahdottomalta! Niin innoissaan lapsi on siitä, että saa itse päättää milloin poistuu sängystä. Montessori-vauvalle homma on jo tuttu juttu, eikä siirtyminen oikeaan sänkyyn oikeastaan muuta mitään.

- Kodikkuus: En voi kieltää myöskään sitä, että nämä montessori-sängyt näyttävät ihan superkivoilta ja kodikkailta! Itsellekin tuommoinen oma pieni soppi kelpaisi. Tuohon on helppo laittaa kiinni mobilea ja muita lasta ilahduttavia koristeita.  Tuosta saa pienillä kikoilla ihan mielettömän kivan turvapesän.
Kuva TÄÄLTÄ

Tärkeintä lasten kasvatuksessa on mielestäni se, että uskotaan lapsiin, heidän kykyihinsä, viisautensa ja luontaiseen positiivisuuteensa. Kannustetaan heitä tutkimaan maailmaa ja liikkumaan. Nämä asiat voivat toki toteutua muutenkin kuin tämän kautta, nukkui lapsi sitten pinnasängyssä, perhepedissä tai miten vain 😊

Ajattelin kuitenkin nostaa tämän aiheen esille, koska Suomessa elämä lattiatasolla on kovin vieras aihe. 

Miksiköhän? Esimerkiksi Japanissa monet pitävät työpöytänsä lattiatasolla harjoittaakseen samalla ryhtiä, notkeutta ja joustavuutta. Siellä on yleisessä tiedossa pointti, että jos ei pysty istumaan lattialla tai ketterästi nousemaan sieltä, niin loppu ei ole kaukana. Aasiassa myös nukutaan yleisimmin lattialla, juurikin siksi, että keho saa liikuntaa, kun pitää mennä lattiatasolle ja sieltä nousta. Ruokapöydissä ei usein ole nojallisia tuoleja, että selkä saa enemmän harjoitusta.  Joillakin ruokapöytäkin on lattiatasossa. Mielestäni nämä asiat ovat huomioon otettavia, itse asiassa nukuimme mieheni kanssa lattialla viime vuoden joulu-maaliskuussa, ja kokemus oli todella mielenkiintoinen!

Ps. tuollainen talosänky olisi ihan mahtava myös majaleikkejä ajatellen! :)
Ja pps. montessori-sänky voi siis olla millainen patjaviritelmä lattialla vain, mutta omaa silmää miellyttää eniten tämmöinen patjalle tehty majamainen kehikko!

4 kommenttia:

 1. En oo aiemmin kuullut tästä, mutta ihan mahtava systeemi! Tollainen kehikko olisi melko helppo tehdä itse ja sitä voisi omien halujen mukaan maalata ja koristella :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olemme ajatelleet juurikin itse kokeilla tuota kehikkoa väsäillä, saas nähdä mitä tulee! :) Ja tuo tuunailtavuus on kyllä ihan mahtava puoli, kun saa omanlaiseksi sisustaa. Hirveän nättejä noissa esimerkki kuvissa nuo sommitelmat kyllä! <3 <3

   Poista
 2. Ihan mahtavaa löytää kirjoitus joka on kun mun suusta :-) Meillä nukutaan lattialla Montessori tyyliin..Kaikki alkoi siitä että perhepedistä luovuttiin nyt hetkeksi koska mies nukkuu huonosti ja heräilee koko ajan. Laitoin patjan lastenhuoneen lattialle itselleni. 2,5v otti patjan heti käyttöönsä eikä halunnut mennä enää sänkyynsä.Taapeero nukkuu siinä myös koska imetän. JOTEN: tultiin siihen tulokseen että sängyillä ei ole mitään virkaa. Nyt olen ostamassa tilaus työnä futonit lattialle lapsille.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi onpa hauskaa, että teilläkin on tämmöinen ratkaisu käytössä! :) Oikeasti, tämä ei tunnu kovin yleistä olevan :O

   Hyvä jos tekin olette löytäneet teidän perheelle sopivan ratkaisun! :) Futonia olemme itsekin pohtineet, siitä olen lukenut paljon positiivista, ja siinä taisi olla hyvänä puolena se hengittävyys, että kosteus ei tiivisty patjan ja lattian väliin.

   Kiitos kommentistasi <3

   Poista